piątek, 9 czerwca 2017

Błyskawiczne Curry


Jak już pewnie zauważyliście, moje propozycje kulinarne wyróżnia jedna podstawowa rzecz....prawie wszystko, co gotuję czy piekę robi się szybko, bez wielogodzinnego stania przy kuchni.
Lubię zdrowe jedzenie, nie uznaję gotowców, no może od czasu do czasu jakieś mrożone pierogi ;)
Jednak przy dwójce małych dzieci, brakuje czasu na długie gotowanie.
Szukam więc przepisów na danie, których przygotowanie lub całkowite przyrządzenie, nie zajmuje mi więcej niż pół godziny.
Często gotuję potrawy jednogarnkowe curry, gulasze czy pożywne zupy.
Bardzo lubię orientalne smaki, aromatyczne przyprawy a zestaw: czosnek, chili i imbir ostatnio stał się zestawem obowiązkowym :)

Dzisiaj mam dla Was pomysł na jeden z takich błyskawicznych obiadów :)
Curry z batatami, ciecierzycą, pomidorami i mlekiem kokosowym.


Możecie zrobić wersję wegetariańską lub z mięsem.
Moi trzej panowie domagają się mięsa więc ja dodaję pierś z kurczaka lub jak w tym przypadku polędwiczki z indyka.


Potrzebne składniki :

1 słodki ziemniak/batat
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka ciecierzycy
1 puszka mleka kokosowego
2 cebule
1 ząbek czosnku
imbir (kawałek wielkości kciuka)
cebulka dymka
papryczki chili
1 łyżka oleju może być kokosowy
1 łyżka pasty curry (dodaję jak mam, nie jest obowiązkowa)
przyprawy: sól, pieprz, curry w proszku, kurkuma, sos sojowy



Przygotowanie jest banalnie proste :)
Na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną cebulkę, po chwili dodaję czosnek i imbir starte na tarce. Następnie dodaję pastę curry i pokrojone w kostkę mięso, podsmażam.
Kolejno w garnku ląduje batat pokrojony na podobne kawałki co mięso i całość zalewam pomidorami i mlekiem kokosowym.
Doprawiam przyprawami i duszę około 15 min.
Pod koniec dodaję ciecierzycę i cebulkę dymkę.
Jeśli dania nie jedzą dzieci dodaję również świeżą papryczkę chili, gdy jedzą papryczką dekoruję danie już na talerzu :)
Dodam, że dzieciaki, nawet nasz 1,5 roczny maluch, uwielbiają to curry :)


Curry podaje z ryżem i surówkami.
Najlepsza jest z białej kapusty na sposób chiński ale tym razem podałam mieszankę sałat z pomidorem i ogórkiem,całość polana oliwą i octem balsamicznym.


Smacznego !!! 
K.

5 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda i pięknie podane, to musi smakować :)
    Faktycznie szybkie potrawy są dobrym rozwiązaniem, jeśli czasu jest ilość ograniczona :)
    Oj zupki też uwielbiam, szczególnie kremy.
    Ostatnio moim odkryciem stał się krem chrzanowy wg M. Gessler. Pycha.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobić na obiadek, wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Idę nastawić obiad. Patrząc na Twoje zdjęcia, poczułam jak żołądek przykleja mi się do kręgosłupa ;)

    OdpowiedzUsuń